VšĮ Kūno laboratorija įgyvendino Lietuvos Respublikos Švietimo mainų paramos fondо administruojamo Sporto rėmimo fondo lėšomis dalinai finansuojamą sporto projektą „Sporto įrangos įsigijimas fizinio aktyvumo vandenyje skatinimui Visagino savivaldybėje (SUP FA)“.

Nors daugeliui atrodo, jog vasara judame daugiau, tyrimai rodo, kad vasaros metu atvirkščiai yra priaugama svorio, nesportuojama reguliariai, o žalingų įpročių kiekis didėja. Tai liečia ne tik suaugusius, bet ir vaikus. Kiekvienais metais juos vis labiau tenka motyvuoti palikti namus ir pajudėti. Taip, vasaros metu vaikai ir jaunimas daugiau laiko praleidžia gryname ore, tačiau nuoseklus fizinis aktyvumas su treneriu daro daug didesnę įtaką vaiko sveikatai. Viena iš priežasčių, dėl kurios vasaros metu Visagino gyventojai nesportuoja tai finansinis prieinamumas ir fizinio aktyvumo veiklų įvairovės stoka, ypatingai populiarių ir naujoviškų, šiuolaikinių šakų kurios sudomintu pastoviai lankyti. Visagino savivaldybės biudžetinės įstaigos gali pasiūlyti labai ribotą fizinio aktyvumo veiklų pasirinkimą, tačiau beveik visi sporto klubai ir būreliai Visagine vasara neteikia paslaugų. Daugelis suaugusiųjų susiduria su elementaraus užsiėmimų pasirinkimo sau ir vaikams stoka.

Būtent todėl „BODYMAKER“ komanda kartu su Sporto Rėmimo Fondu rado išeitį – net keturios nemokamos irklenčių sporto šakos vaikams, suaugusiems bei senjorams Visagino ežere!

Žiūrėkite trumpą vaizdo įrašą, kad pamatyti kaip tai vyko.

Irklenčių sportas yra naujas bei inovatyvus fizinio aktyvumo būdas. Kalbant apie projekte sprendžiamas sveikatos problemas, reikėtų pažymėti, kad priešingai nei kitos vandens sporto šakos, irklentės nereikalauja didelio pasiruošimo ir nesukelia pavojaus sveikatai. Palyginus su kitomis, didelio intensyvumo sporto šakomis, irklenčių sporte šansai susižeisti yra labai maži. Irklenčių sportas, sumažindamas streso lygį, lavindamas koordinaciją, stiprindamas raumenų bei širdies darbą, yra ir puiki priemonė atsikratyti viršsvorio. Taigi, ši vis labiau populiarėjanti vandens sporto rūšis yra smagiausias būdas sustiprėti, sumažinti įtampą, atpalaiduoti mintis bei padailinti kūno formas. Kita esama vietinė problema, prie kurios sprendimo prisidėjo projektas – tai vyrų fizinis aktyvumas. Šiuo metu Visagine yra labai maža pasiūla grupinio sporto veikloms vyrams ir jaunuoliams. Irklenčių sportas yra labai populiarus tarp vyrų pasaulyje, o irklenčių polo užsiėmimai paskatino būtent vyrus pradėti reguliariai sportuoti.

Projekto metu net 65 vaikai ir virš 130 suaugusiųjų nuosekliai ir nemokamai treniravosi kartu su mumis.

Štai kokias šakas šiais metais išbandė Visaginiečiai:

Trenerė Jana vedė SUP FIT - aukšto intensivumo treniruotės ant irklenčių vaikams ir suaugusiems. Jų metu atliekami fiziniai pratimai ne tik stiprina kūno raumenis, širdies bei kraujagyslių sistemą, bet ir gerina pusiausvyrą, stangrina giluminius raumenis. Atliekant pratimus ant vandens kūnas neturi visiškai stabilaus pagrindo, todėl SUP FIT treniruočių metu raumenys dirba visu pajėgumu, sudeginama daugiau kalorijų, gerinama ištvermė, laikysena bei koordinacija.



Jogos instruktorė Zoja apsiėmė sukūrti metodologiją ir vesti visiškai naują mūsų regionui sporto šaką – SUP YOGA. Jogos užsiėmimai ant irklenčių buvo efektyvūs siekiant išmankštinti kiekvieną kūno raumenį, pagerinti judesių koordinaciją bei plastiką per tempimo pratimus, bei kaip neįkainojama streso valdymo technika. Instruktorė kombinavo fizinius pratimus su atpalaiduojančio kvėpavimo pratimais, kurie buvo ypatingai veiksmingi gamtos aplinkoje.



Patyrusiems treneriams Anastasijai ir Viačeslavui atiteko smagiausia projekto dalis – SUP POLO treniruotės. SUP POLO tai komandinis žaidimas su kamuoliu ant irklenčių specialiame pripučiаmame lauke. Dvi komandos po trys žmones bando per duotą laiką įmušti kuo daugiau įvarčių į priešininko vartus. SUP POLO dar niekada nevyko Visagine ir pagrinde sudomino vyrus ir jaunimą. Azartas žaidimo metu padėjo daugeliui nepavargti treniruočių metu ir aktyviai sportuoti. Mūsų treniruojamos komandos net sudalyvavo kito SRF finansuojamo projekto metu organizuojamuose varžybose Sudeikiuose kur Visaginiečių buvo iškovota II vieta!



Taip pat trenerės Anastasija ir Jana vedė SUP SURF užsiemimus ežere. Tai žemo intensyvumo irklavimas numatytų (o kartais ir ne) maršrutu kartu su treneriu, kuris daugiausiai tiko senjorams ir mažesnį fizinį pasiruošimą turintiems dalyviams. Tačiau minėtas žemas intensyvumas yra geraja prasme apgaulingas – treniruotės ženkliai stiprina treniruojamus kūno raumenis, gerina tiek raumenų, tiek kvėpavimo ištvermę, koordinaciją, taip pat greitina kraujotaką ir metabolizmą – medžiagų apykaitos sistemą, kas padeda atsikratyti viršsvorio.

Praktika parodė, jog dauguma dalyvių jau po pirmos treniruotės saugiai jautėsi plaukdami irklentėmis, kas paskatino greitą taisiklingos technikos įsisavinimą, ko pasekoje ženkliai sumažinta traumų tikimybė ir užtikrintas geras fizinio aktyvumo lygis. Nepaisant didelio intensivumo, didžioji dalis dalyvių išreiškė norą prailginti treniruočių laiką, paskutinės grupės pasilikdavo papildomiems pasiplaukiojimams SUP SURF metu ir žaidimo pratęsimui SUP POLO metu. Dauguma treniruočių dalyvių nekantriai laukdavo sekančios treniruotės ir stengėsi planuotis savo vasaros veiklas aplink treniruočių tvarkarašti. Projekto irklentinikai pasižymėjo daugelyje miesto ir užmiesčio varžybų, renginių, bei netikėtai pritraukė ir žiniasklaidos dėmesį (nuo 21:45). 

Visų užsiėmimų metu stebėjome dalyvių rezultatus, o atlikus apklausa sužinojome, kad vertinant sveikatos būklės ir kitus pakeitimus  61,1  proc. pažymėjo, kad labai pagerėjo jų bendra savijauta, 48,1 proc. pažymėjo, kad labai pagerėjo bendras emocinis fonas, o 79,9 proc. pažymėjo, kad labai padidėjo motyvacija būti fiziškai aktyviems.

Projekto metu siūlomų SUP POLO, SUP SURF, SUP FIT ir SUP YOGA užsiėmimų su irklentėmis vandenyje tikslas visa savo apimtimi buvo nukreiptas ne į sportinius pasiekimus ir rekordus, o tiesiog smagiai ir linksmai praleisti laiką būnant fiziškai aktyviais, bei SUP POLO atvеju rungtyniaujant vandenyje. Tai buvo naujovė Visagino savivaldybės gyventojams. Kaip parodė praktika, norinčių išbandyti šias sporto šakas nestokojo, bet galimybės nei finansinės, nei tūrinės jie neturėjo.

Projekto vykdytojas sulaukė labai daug teigiamų atsiliepimų. Dauguma tikisi veiklų pratesimo. Todėl galime drąsiai teigti, jog projektas pasisekė, o minėti užsiėmimai turi tęsti gyvenimą Visagine! 

Projektas finansuojamas Lietuvos Respublikos Švietimo mainų paramos fondо administruojamo Sporto rėmimo fondo lėšomis