Apie muziejų

 

- Ar galite atspėti, kodėl aš jus pakviečiau? Ieškome europinio lygio direktoriaus

Dienoraščio įrašas

Pasišventimas laikinai einantiems G.T. šviesos rankos direktoriams, kurių nieko negaliu atsisakyti, dar birželį ant suoliuko turėjo trumpą pokalbį su Lilija E. Jie ieškojo miesto muziejaus direktoriaus. Aš atostogavau ir tvirtai pasakiau "ne", bet baigiau "Muziejų verslo" kursą. Taip ir pažadėjau merui: "Aš nekalbu lietuviškai, bet pirmajame, kūrimo, etape aš padėsiu, stumsiu muziejų į priekį.

Ir koks tai buvo šou... Paslaptinga, man iki šiol nežinoma N. asmenybė, kuri pirmą man uždavė klausimą:

– Ir pasakyk man, koks ryšys tarp įvykių Baltarusijoje ir kažko kito, nepamenu. Visi įsitempė...

– Neturiu supratimo, – pasakiau kiek pagalvojęs ir jau ketinau pokalbį laikyti nesėkmingu.

– Esu patenkintas šiuo atsakymu, – barzdota asmenybė neryški šypsodamasi. Vėliau prisiminiau, kad mačiau šią barzdą šalia gimnazijos krūmuose su vamzdžiu.

Dalia kartą pasakė:

"Aš juos pažįstu, visi čia yra sau.

Apie tai, kas ji yra?

Aš sėdėjau priešais juos baltais marškiniais, stebėdamas šią sceną, tarsi iš šono ir dėl kokių nors priežasčių man beveik nerūpėjo, kaip tai baigėsi.

 

Pradžia

Ar prisimeni, kaip viskas prasidėdavo?
"Mašina vremeni"

Tačiau visada įdomu sužinoti, kaip viskas prasideda. Ir štai naujas dalykas – muziejus. Man tai – nauja. Kai apie tai pasiteiravau, paaiškėjo, kad jo istorija siekia 1987 metus. Ir nuo tada straipsnio pavadinimas "Mūsų daina gera, pradėkite iš naujo..." ir šis 2017 m. aktyvistų kreipimasis tai geriausiai atspindi: "Brangūs draugai! Laikas negailestingas: kasdien mūsų, pirmųjų statybininkų, lieka vis mažiau ir mažiau. Paskubėkite! Ir ne tik sukursime Liaudies muziejų, bet ir visi kartu turėsime laiko pasidžiaugti savo rankų ir širdžių darbu! Telefono numeriai: +370 ... (Albina Cvetkova); +370 ... (Inna Negoda); +370 ... (Galina Udovenko). Visaginas".

Atrodo, kad aš padariau savo darbą: Negodos straipsnis TTS-e: "Ačiū, Andriau! Denisenko darbas Visagino muziejuje baigtas"...

 

Laikinasis Visagino muziejaus direktorius Andrejus Denisenko

Photo news.tts.lt

"Facebook" puslapis "Nuvesiu jus į muziejų" buvo sukurtas kilniu tikslu atkreipti dėmesį į miesto masto įvykį, kaip būdą bendrauti su visuomene. Yra bendruomenių ir intelektualinių kovų planai, taip pat nuorodos į įdomią, mūsų nuomone, archyvinę medžiagą, kurią radome apie miesto ir regiono istoriją, daugybę bandymų sukurti miesto muziejų. Tai, pavyzdžiui:

 

Brangūs draugai! Brangūs Sniečkaus-Visagino gyventojai, gyvenantys įvairiuose miestuose ir šalyse!

Kviečiu prisijungti prie grupės "nuvesiu tave į muziejų". Padėkime būsimam Visagino muziejui rinkti istorinę medžiagą apie INPP statybą, miestą. Kiekvienas iš jūsų turi kuo pasidalyti. Gero kelio muziejui!

 

Viktoras Tatarenko

Banketinės salės "Caro medžioklė" (Lietuvos legendos) tapyba, Visaginas,1985. Medžiaga: levkas, kiaušinių tempera. Tapyba, atliekama ant specialiai pagamintų plokščių.

 

Turėjau užmegzti ryšį su autoriumi:

– Sveiki, Viktorai! Mes kuriame Visagino miesto muziejų, ar galime tikėtis jūsų pagalbos?

– Andrejus, aš Jūsų pamenu. Ar tai bus virtualus ar tikras muziejus? Jei tikras, tai yra tam tikros taisyklės ir įstatymai apie jo kūrimą. Daug kas priklauso nuo kambario ploto, unikalių daiktų saugojimo vienetų, saugumo ir kt. Esu pasirengęs padėti sukurti muziejų, kas yra mano galioje ir žiniose. Šiuo klausimu turiu mažai patirties. Trejus metus dirbau mūsų miesto meno kombaino eksperto ir kopijavimo taryboje. Mes priėmėme ir įvertinome mūsų architektų, menininkų ir kitų specialistų, kurie vykdė muziejų projektus per mūsų gamyklą visoje Sąjungoje, darbus. Gamykla dirbo nuo projekto iki įgyvendinimo. Tarp muziejaus darbuotojų Sankt Peterburgas buvo pirmoje vietoje. Įvairiose srityse buvo daug talentingų žmonių, bet viskas buvo sunaikinta.

 

 

Kitoje pusėje parašyta: "Aš žinau, miestas bus (1975?)

Gyventojams taip pat buvo skelbiama mėnesio ataskaita, štai pavyzdys:

Ataskaita 2021-09-28
1. 0,5 etatui (laikinai) priimtas vyr. fondų saugotojas.
2. 0,5 etatui priimtas muziejaus darbuotojas.
3. Priimti ir įforminti Č. Pimpienės muziejui perduoti eksponatai.
4. Įkurta ir aktyviai veikia Facebook muziejaus grupė.
5. Sistematizuojama miesto ir IAE sukūrimo istorijos medžiaga.
6. Apgalvotas muziejaus patalpų išdėstymo (ekspozicjų vieta, paskaitų salė, saugykla) planas.
7. Apskaičiotas remonto darbų apimtis, informacija perduota Visagino savivaldybės skyriui.
8. Pateiktas prašymas kompiuteriniai įrangai.
9. Ruošiami muziejaus nuostatai.
10. Paruošti eksponatų, saugomu Visagino kultūros centre, perdavimo aktai.
11. Parengta Eksponatų priėmimo – perdavimo akto forma.
12. Parengta Eksponatų priėmimo nuolat saugoti (dovanojimo) akto forma.
13. Parengta 10 Eksponatų priėmimo nuolat saugoti (dovanojimo) aktų.
14. Aprašyti, išmatuoti 210 eksponatų, jiems suteikti inventoriniai numeriai.
15. Bendrauta su A. Kavaliausku, parengtas aktas jo knygų perdavimui, susitarta dėl fotografijų perdavimo.
16. Surasti inventorinių knygų gamintojai.
17. Vadovui pateikta visa informacija apie Eksponatų korteles, surastas jų gamintojas.
18. Nuotraukos nuskanuotos, apvilktos spec. popieriu, sudėtos į vokus. Ant vokų ir nuotraukų surašyti inventoriniai numeriai.
19. Skanuotos nuotraukos įrašytos į diską.(74 nuotraukos).
20. Parengtas aktas A.Kavaliausko knygų perdavimui. Jo knygos aprašytos ir suteikti inventoriniai numeriai. (32 knygos)
21. Per š. m. rugsėjo mėn. buvo parengta muziejaus esančio Tarybų g. 23, Visagine, 1 aukšto patalpų paprastojo remonto darbų techninė specifikacija, taip pat buvo parengtas priešgaisrinės signalizacijos techninis darbo projektas, užsakytas šildymo sistemos modernizavimo projektas, kurį planuojama parengti iki lapkričio mėn. pabaigos. Gavus šildymo sistemos modernizavimo projektą bus pradėta rengti statybos rangos darbų pirkimo dokumentus viešajam pirkimui atlikti, pirkimo procedūras planuojama atlikti iki š. m. gruodžio vidurio, o statybos rangos darbus pradėti gruodžio pabaigoje. Darbų atlikimo terminas 3 mėn
22. Notarą ir Registrų centrą jau įvykdyta
23. Paruoštas kreipimasis Atgimimo gimnazijos mokiniams. Su istorijos mokytoju pagalba moksleiviai dalyvaus projektuose, kurie padės muziejui augti.
24. Parengta min. muziejaus darbuotojų struktūra.

Iš pradžių dariau trumpus užrašus, kad išsaugočiau grubų muziejaus steigimo mieste procesą, kuriuos naudoju prisimindamas beveik muziejinių įvykių seką.

Taigi.

7.07

Matyt, iš nevilties nusiunčiau laišką Ludzai (Ten yra pažįstamas muziejininkas): "Labas. Visagine steigiamas miesto muziejus, paskirtas laikinasis direktorius. Ar galiu tikėtis jūsų pagalbos ir patarimų? Pagarbiai, Andrejui Denisenko".

Atsakymo negavau.

8.07

Kelionė į Zarasus. Nauja pažintis: Daiva yra vyriausioji Zarasų muziejaus kuratorė, gali ateiti ir padėti. Pažvelgiau į jų saugyklą - paprastą nešildomą pastogę mediniame dviejų aukštų pastate miško administracijos kaimynystėje.

31.08 N-oji darbo diena.

Laiškas techniniam skyriui: "Aleksejus, labas.Norėjau sužinoti, kokiame etape yra muziejaus klausimas? Ar gavote priešgaisrinės signalizacijos projektą, ar jis buvo išnagrinėtas. Ką reikia padaryti, kad apskaičiuotumėte lėšas likusios pastato dalies remontui (2 aukštas, laiptai ir gaisrų gesinimas, veranda, liftas). Kadangi taryba domisi bendru remonto skaičiumi, reikalingu investuoti per ateinančius 3 (!) metus į muziejaus biudžetą, kaip greitai galite man duoti šių skaičių. Nuoširdžiai, Andrej".

Rugpjūtį muziejaus komanda jau turi 3 žmones (taip pat jis pagal statusą yra bibliotekos filialas), dirbančius dviem etatais. Taupome miesto biudžetą...

Po rugpjūčio mėnesio Tarybos posėdžio rezultatų buvo parengti įstatai ir dokumentai dėl muziejaus steigimo viešosios įstaigos statuse. Šis klausimas su mūsų komanda nebuvo aptartas, išskyrus tai, kad dieną prieš posėdį aš buvau pakviestas ten, kaip atsakovas.

In trumpą, prisimenu tai:•

• B. paklausė, ar aš esu pasirengęs pateikti tarybai rinkodaros planą;

• X. paklausė, kiek pinigų reika muziejaus funkcionavimui 5 metams;

• D. ir S.: "Cirkas! Lietuvių kalba! Miesto veidas!";

• Besakirskiui – ačiū už malonų žodį: "Leiskit naujam direktoriui dirbti!".

Laisvas skrydis

Nedidelė įvykių chronologija

31.09 Paskutinė bibliotekos filialo darbo diena, muziejaus darbuotojai atleisti, pažadėjus juos priimti vėliau (!).

1.10 Su savivaldybės teisininke Aldona vykstame į Zarasus, į notarų biurą, kad užregistruotume muziejaus dokumentus. Aš net nieko nepasirašau. Vestuvių generalas. Paspaudžiu notarui ranką.

5.10 Atsidarau muziejaus banko sąskaitą.

11.10 Vėl įdarbintas. Pasirašė sutartį su meru dėl laikinojo muziejaus direktoriaus pareigų.

12.10 Norint vėl įdarbinti komandą, reikalinga darbuotojų darbo užmokesčio sistema, įsakymas, kuriuo patvirtinama Visagino miesto muziejaus darbuotojų darbo užmokesčio sistema. Ratas užsidarė.

Nuo 13.10 iki 13. 11 – esu ligos atostogose. Muziejaus veikla sustabdyta. Per šį laiką buvo parengta muziejaus struktūra.

27.10 Pagal įstatus vietos valdžia pervedė į muziejaus sąskaitą 200 eurų registracijos išlaidoms padengti, su pareiga per mėnesį grąžinti iš muziejaus lėšų.

7.11 Pagaliau buvo gautas 2 aukštų šildymo projektas (jį parušti Petrui Jakovlevui prireikė mėnesio).

8.11 Pagaliau buvo įdarbinta buhalterė ir sekretorė puse etato (0,25+0,25=0,5) – tai Katia su nuostabia pavarde Ivanova. Teko skambinti į "Sodrą", kad sužinočiau, kaip nedarbingas direktorius gali samdyti buhalterį. Tačiau dabar, stebėtina, mūsų kontora galėjo pradėti leisti įsakymus, darbo sutartis, darbo grafikus ir daugybę kitų biurokratinių produktų, būdingų bet kuriam verslo padaliniui. Ypač dėkoju jai už tai, kad apmokėjo man nedarbingumo atostogas. O pirmieji pinigai (300!) atrodo kaip bedarbio pašalpos procentinė dalis. Pasirodo, kaip mažai direktoriai gauna, rūpinkites jais.

Nudžiugau, nors Benderio ragų ir kanopų biuro tema mane dar ilgai persekiojo.

15 dieną mūsų kuratorė Rita, kuri jau pusantro mėnesio buvo bedarbė, galėjo grįžti į darbą.

15 -19.11 Parušta Konstantino vizualizacija (nemokamas savanoriškas darbas – logotipas, interjerai, 3D rekonstrukcijos).

Jo darbas įkvėpė visu. Matyt, kai susipažinome, aš gerai paaiškinau, o jis gerai suprato idėją "muziejus mieste ir miestas muziejuje". Štai šį vizualizaciją, kuriį B. prašymu vėliau buvo pateikta vietos valdžios institucijoms:

Logotipas taip pat yra Konstantino nuopelnas, nors ne visi tinkamai priėmė paukščio įvaizdį

19.11 Išsiuntėme oficialų raštą administracijai, patvirtinantį muziejaus struktūrą.

Atrodė, kad pereinamojo laikotarpio sunkumai baigėsi ir kad mes su nauja jėga ir patirtimi žengsime į priekį, kai SMS žinute gavome siaubingą žinią: "2021 m. spalio 23 d. Bloga naujiena, nebeturime Daivos".

Iš DB buvo gauti elektroniniai laiškai.

Gruodžio 24.11 reikia pateikti informaciją pagal pridedamas el. paštu lenteles.

25.11 "Dėl Visagino miesto muziejaus biudžeto patvirtinimo".

26.11 "Dėl 2021 m. dokumentacijos plano patvirtinimo".

30.11 "Pristatyti pagrindinius siektinus veiklos rodiklius".

Čia prisimenu žodžius, kuriuos pasakė mano sūnus, kai pasidalinau su juo savo abejonėmis dėl naujojo muziejaus darbo:

– Tėti, kol šis darbas teikia pasitenkinimą – taip, kai tik pajusi, kad tai našta - išeik, nes JIE tave pakvietė.

1.12 Gautas ir pasirašytas elektroninis dokumentas dėl savivaldybės biudžeto lėšų naudojimo.

2.12 Išsiųstas prašymas skirti lėšų 2021 metams.

3.12 Galiausiai lėšos pervestos į muziejaus sąskaitą, tačiau jos turi būti panaudotos (reikia užsakyti ir gauti prekės: baldus, įrangą ir paslaugas) pagal pasirašytą sutartį iki mėnesio pabaigos.

3.12 Muziejus vieneriems metams nemokamai nuomoja patalpas ir turi jas apdrausti.

6.12 Čupačenkos medžiaga paimama saugoti. (Rita vėlavo skaičiuoti skaidres, negatyvus, vokus).

07.12 Skubiai parengta ir patvirtinta Viešųjų pirkimų procedūra.

08.12 Atėjo laikas atsakyti į raštą "Dėl 2022 m. dokumentacijos plano patvirtinimo".

15.12 Išleistas įsakymas dėl viešųjų pirkimų organizatoriaus paskyrimo muziejuje.

15.12 Išleistas įsakymas patvirtinti muziejaus vidaus taisykles.

16.12 Išleistas įsakymas patvirtinti muziejaus darbuotojų pareigybių aprašymus.

20.12 Išleistas įsakymas dėl 2021 m. viešųjų pirkimų plano patvirtinimo.

 

Visus šiuos ir kitus dokumentus parengė Dalia, ačiū jai už pagalbą muziejui. Spalio mėnesį ji taip pat rengė muziejaus pareigybių aprašymus, iš kurių juokėsi visa grupė, taip pat ir aš, kuris juos pateikiau. Jos genialios mintys su mano lietuvių kalba akivaizdžiai prasilenkė su manimi: praktiškai kiekviename jos laiške man buvo keliamos užduotys, prilygstančios Suvorovo Alpių perėjimui.

20.12 Koncepcija, išsamiai parengta kartu su Borisu Diziku, buvo pateikta pasirašyti merui, t. y. buvo perduota jo sekretoriui. Tiesa, paklaustas, ar pasirašė, teisiai atsakė, kad naujasis direktorius turi jį peržiūrėti. Prieštaravimų iš mano pusės nebuvo.

20.12 Kartu su meru lankėmės pas INPP direktorių, kur kalbėjomės apie eksponatų perdavimo iš informacinio centro mechanizmą, partnerystę ir bendros darbo grupės sukūrimą.

21.12 Muziejus pasirašė sutartį su įmone "Sugardas". Buvo įdiegtas internetas (prieš tai susirašinėjome su vietos valdžia).

28.12 Pasirašyta prieglobos sutartis, su rangovu pradėtos diskusijos dėl muziejaus interneto svetainės struktūros.

28.12 Apie eksponatų rinkimą skelbiama žiniasklaidoje.

28.12 Sergėjaus Dvornikovo firmos dėka muziejus turi antspaudą.

29.12 Paskelbtas konkursas muziejaus konsultanto pareigoms užimti.

29-30.12 Vyksta susitikimai su pareiškėjais dėl remonto darbų.

30.12 Iš Gauta biuro įranga: ekranas, kompiuteriai, skeneris, projektorius, monitoriai, diskai, spausdintuvas.

31. 12 Metų pabaiga - muziejus grąžino likusius pinigus vietos valdžiai pagal sutartį, sąskaitoje vėl yra 200 eurų – vietos valdžios nefinansuota dalis, rašome ataskaitą (galvojome apie perspektyvas – ar už šią sumą galėsime įdarbinti darbuotojus?).

6.01 Laiškas – iki sausio 7 d. deleguoti 1 atstovą į Strateginės plėtros valdybą. Laimei, nėra daug pasirinkimo, užrašiau save.

6.01 Dar vienas – laukiame Jūsų planuojamos veiklos plano ir Jūsų institucijos veiklos programos iki sausio 15 d., ačiū.

08.01 Spausdintuvas prijungtas – pirmasis šiandien išspausdintas muziejaus logotipas, ačiū mokyklos kompiuterininkui Mišai. Dėkojame "Atgimimo" mokyklos vadovui ir gimnazijos direktoriui už tai, kad laikinai suteikė muziejui reikalingus baldus.

09.01 Muziejus gavo mūsų užsakytus plakatus, ačiū Igoriui Šiškinui, ruošiame laišką su prašymu iškabinti juos autobusų stotelėse.

10.01 Muziejuje įjungta apsaugos signalizacija. Įspėtas meru dėl pašalinimo iš pareigų, galiausiai surastas tikrasis. Meras turės aptarti muziejaus koncepciją su naujuoju direktoriumi.

Muziejaus draudimas metams galioja nuo sausio 10 d. (dokumentai perduoti departamentui).

Sausio 10 d. autobusų stotelėse jau pasirodė plakatai su raginimu padovanoti miestui muziejų ir mano telefono numeriai.

Apskritai metų pabaigoje ir pradžioje vykęs intensyvus susirašinėjimas su vietos valdžios departamentais pastarosiomis dienomis man užgožė muziejinę veiklą ir priminė linksmą kamuolio mėtymą per tinklą. Kartais iš kitos pusės vienu metu atskridavo po du. 

Dar vienas laiškas buvo išsiųstas dėl nuomos problemų. Pirmieji du buvo susiję su elektros energijos problemomis (jos čia nėra arba ji buvo atjungta) ir kiauru būsimo fondo stogu. Su Katja jau "iškepėme" apie 3 kg popieriaus. Beje, šiandien darbo vietoje išmatuota gana žema temperatūra apie 12 laipsnių (pažiūrėjau "Google") – kaip tik tinkama nuotraukų dokumentams saugoti)). Už lango – gražus naujas sniegas. Su paltu galima dirbti ilgiau.

Šeštadienio bendruomenės susitikimai.

Muziejaus iniciatyvinė grupė buvo suformuota sunkiai.

Kartu su iniciatyvinės grupės atstovais aptarėme pastato renovacijos darbams. TARIBU g. 23:

  • Dėl pastato šildymo sistemos (projektas "Šildymo sistemos remonto darbai ch. 2021-TP-348-SW" baigtas 11.10.);
  • Dėl apsaugos signalizacijos sistemos;
  • Dėl priešgaisrinės signalizacijos sistemos.

Buvove apsilankę Visagino parko teritoriją, siekiant įvertinti galimybę Ignalinos AE dispečerinės simuliatoriaus patalpose įkurti "Ignalinos AE muziejų".

Buvo parengta muziejaus teminio-ekspozicinio plano darbinė versija.

Parengta "Visagino miesto muziejaus koncepcija".

Parengtas "Visagino miesto muziejaus įvedimo į eksploataciją 2022-2023 m. planas-grafikas", kuriame preliminariai apskaičiuotos darbų ir įrangos, kurią reikia įsigyti 2022 m. muziejaus veiklai užtikrinti, išlaidos.

Juokdamiesi su Diziku: "Mes su tavimi rašome vienas kitam laiškus..."

Kita istorija...

Esate įstaigos vadovas, todėl privalote bendrauti (raštu ir žodžiu) valstybine kalba.
Nenorėčiau inicijuoti Administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo.
P.S.

Paskui atsirado statybininkai, bet tai jau kita istorija

P. S.

Laba diena, gerb. Andrejau,

Mes esame estų įmonė, siūlanti muziejams ekspozicijų koncepcijų kūrimo, dizaino, ekspozicijų objektų gamybos ir įrengimo paslaugas. Taip pat konsultuojame muziejus ekspozicijos koncepcijos kūrimo etape. Dirbame ir su dideliais, ir su mažesniais muziejais Estijoje, Latvijoje, Suomijoje, Norvegijoje.

Prisegu mūsų įmonės bendrą prezentaciją.

Jei naujajame Visagino miesto muziejuje dar tik planuojate ekspoziciją, mus domintų galimybė bendradarbiauti.

Būsiu dėkinga už grįžtamąjį ryšį.

Pagarbiai,

Brigita Urmanaitė

Motor OÜ

Representative in Lithuania

vis24.lt 

Андрей Денисенко

Материал подготовлен в рамках проекта «Daugiaspalvis Visaginas» Фонда поддержки печати, радио и телевидения.

Medžiaga parengta pagal Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projektą «Daugiaspalvis Visaginas».